» Pano
 
 
Ana Sayfa
E-posta
Bu site gençleri ve velileri bilgilendirmek amaçlıdır. Bireysel danışmanlık yapılmamaktadır. Dilek Köseoğlu çalışmalarını projeler esasında sürdürmektedir. İlginize teşekkür ederiz.
İletişim Bilgileri E-mail Ana Sayfa
 

İşin Doğası

  • Kimyager (Kimya bilimci), Üniversitelerin Fen – Edebiyat, Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir.
  • Maddelerin kimyasal nitelikleri, molekül yapıları ve bunların değişim ilkelerini araştıran ve her cins kimyasal örneğin analizi konularında çalışmalar yapan kişidir.
  • Maddelerin nitelik ve saflık derecesini inceler, maddelerin birbirleriyle etkileşimleri sonucu yeni bileşikler oluşturmaya çalışır.
  • Maddelerin niteliklerini saptamak için testler geliştirir.
  • Endüstriyel ürünlere ilişkin işlemleri geliştirici çalışmalar yapar.

Kariyer Olanakları

  • Kimyagerler araştırma laboratuvarlarında araştırmacı olarak veya yönetici olarak görev alabilirler. Kalite kontrol laboratuvarlarında; kalite kontrol sorumlusu, vardiya sorumlusu, üretim sorumlusu ve gıda, ilaç gibi fabrikalarda sorumlu yöneticilik yapabilmektedirler. Kimyagerler master ve doktora yaptıktan sonra üniversitede akademik kariyer yapabilirler.

İstihdam

  • Araştırma geliştirme, kalite kontrol, kalite güvence, üretim, teknik yönetim, sorumlu müdürlük başlıca çalışma sahalarıdır.
  • Kimya alanında bilimsel araştırmalara ilgi duyanlar üniversitelerde ya da araştırma laboratuvarlarında çalışma olanağı bulabilirler.
  • Çeşitli maddelerin yapılarını araştıran ve insanların yararına istenilen özellikte saf ya da karışım halinde maddeler üreten kimyacılar; ilaç, deterjan, yapay lifler (polyester, naylon, çeşitli plastik eşyalar...), içecek, gübre, boyar madde gibi güncel hayatta yaygın olarak kullanılan tüketim malzemelerinin ilk sentezini gerçekleştirmişlerdir. Kimya bölümünden mezun olan öğrenciler, aşağıda başlıklar halinde verilen özel veya devlet kuruluşlarında çalışabilirler. Plastik sanayii, ilaç sanayii, boya sanayii, petrokimya, metal sanayii, tekstil sanayii, seramik sanayii, çimento sanayii, deri sanayii, deterjan ve sabun sanayii, gıda sanayii, kozmetik sanayii, cam sanayii, çevre analiz laboratuvarları, biyokimya laboratuvarları, bilimsel araştırma merkezleri ve hastane laboratuvarlarında da çalışabilirler.
  • MKEK, MTA, TSE, PETKİM, TARİŞ PETROKİMYA,FERROKROM, gibi kamu kuruluşlarında çalışabilirler. Pedagoji sertifikası (öğretmenlik sertifikası) olan kimyacılar, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında fen bilgisi ve kimya öğretmeni olarak çalışabilirler. Diğer taraftan özel eğitim kuruluşlarında da öğretmenlik yapabilirler.

Gereken Kişilik Özellikleri

  • Kimyagerler, gözlem verilerini bütünleştirebilen, kimya fizik, biyoloji konularına ilgili, sayısal düşünme yeteneğine ve bilimsel meraka sahip, sabırlı, dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen kişiler olmalıdırlar.

Benzer Meslekler

  • Kimya Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Eczacılık, Kimya Teknikerliği, Kimya Teknisyenliği, Tıbbî Laboratuvar Teknisyenliği, (Laborantlık)

Eğitim

  • Kimya programına girmek ve bu alanda çalışmak isteyen bir kimsenin başta kimya olmak üzere, fizik, biyoloji gibi fen bilimlerine ilgi duyması, bilimsel meraka, sayısal düşünme gücüne sahip olması gereklidir. Ayrıca dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı iyi birer gözlemci olmaları gerekmektedir.
  • Kimya programında maddelerin kimyasal nitelikleri, atom yapıları ve bunların ne şekilde değiştirilebileceği konusunda çalışmalar yaparak bu yolla bilimsel bilginin geliştirilmesi ve bu bilgilerin yeni maddelerin üretiminde kullanılması gibi alanlarda eğitim yapılır. Kimya bölümü; organik kimya, inorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fiziksel kimya olmak üzere 5 ana bilim dalından oluşmaktadır.
  • Kimya programında eğitim süresi 4 yıldır.Eğitimin ilk yılında, başta kimya olmak üzere, fizik, matematik, gibi temel fen dersleri okutulur.Daha sonraki yıllarda, organik kimya, analitik kimya, besin kimyası, biyokimya, inorganik kimya, fiziksel kimya, endüstriyel kimya gibi lisans dersleri verilir.

Kimyager ile Kimya Mühendisi Arasındaki Fark Nedir?

  • Kimyagerler 4 yıllık lisans eğitimi süresince Anorganik Kimya, Analitik Kimya, Enstrumental Analiz, Organik Kimya, Biyokimya, Polimer Kimyası gibi kimyanın temel dallarına hakim olarak yetişir.Maddenin kimyasal yapısını çok iyi analiz eden kimyagerler, araştırma ve geliştirme, malzeme bilimi, gıda, sağlık (tıp ve eczacılık), petrokimya, plastik, cam, seramik vs... sanayi dallarında kısaca laboratuvarın ve üretimin olduğu her alanda çalışabilirler.
  • Kimya mühendisleri mühendislik dersleriyle birlikte kimya eğitimini genel hatlarıyla almaktadır.Uygulamada kimyagerler ve kimya mühendisleri ortak çalışan meslek gruplarıdır.Üretilecek maddeyi tasarlayan ve geliştiren kimyagerler, bu maddeyi büyük (makro) ölçekte üretenler ise kimya mühendisleridir.

Kimyagerlik meslek tanımı Akdeniz Üni. FEF Kimya Anabilim Dalı Y.Lisans Öğrencisi
Seyfi HISIM tarafından hazırlanmıştır.
Katkıları için teşekkür ederiz.
KADEME Danışmanlık Ltd.Şti.

Copyright 2005 KaDeMe. All rights reseved. Designed by S.T.Design & B2G