» Pano
 
 
Ana Sayfa
E-posta
Bu site gençleri ve velileri bilgilendirmek amaçlıdır. Bireysel danışmanlık yapılmamaktadır. Dilek Köseoğlu çalışmalarını projeler esasında sürdürmektedir. İlginize teşekkür ederiz.
İletişim Bilgileri E-mail Ana Sayfa
 
 

 

TOPLAM KALİTE YOLCULUĞUNDA, ÖNCE BİREYSEL KALİTE

Yaşamda ne ekerseniz onu biçeceğinizi unutmayın ve başkalarını değiştirmek yerine;değişime önce kendinizden başlayın.

Toplam Kalite’nin,en genel anlamda,yaşam kalitemizi artıran bir araç olduğunu hepimiz biliyoruz.

Bir kurum veya kuruluşun kalitesi;sadece yöneticilerinin kalitesine değil,tüm çalışanlarının kalitesine bağlıdır.O halde,herbirimiz,önce kendi kalitemizi (Bireysel Kalite) artırmaya çalışmalıyız.

Bu konuda,sizlerle,90’lı yıllarda Amerika’da ve birçok ülkede en çok okunan kitaplardan biri olan, Etkili İnsanların Yedi Alışkanlığı’nı (The Seven Habits of Highly Effective People) paylaşmak istiyorum(Yazarı:Stephen Covey,Varlık Yayınları tarafından Türkçe’ye çevrildi).

Bireysel Kalite’mizi artırmak istiyorsak;etkili bir yaşamın temel ilkeleri olduğunu, bu temel ilkeleri öğrenip kendi kişisel özelliklerimizle bütünleştirmemiz gerektiğini kabul etmeliyiz. Aşağıda göreceğimiz yedi alışkanlığın temsil ettiği bütün ilkeler,zaten benliğimizin derinliklerinde, vicdanımızda ve sağduyumuzda bulunuyor. Onları tanıyıp geliştirmek için,dış dünyayı algılama biçimimizi (paradigmalarımızı) Daha yeni,derin ve ‘içeriden dışarıya’ bir düzeye kaydırmamız gerekmektedir.

1.Alışkanlık: PROAKTİF OLUN:
Kendi yaşantınıza kendiniz karar verin.Geçmişteki seçimlerimize,başkalarının seçimlerinin ve olumsuz davranışlarının etkilerine rağmen;bizler,değerlerimiz doğrultusunda seçim yapmakta özgürüz.Kendi etki alanımız içinde çalışırsak; deniz yıldızlarını suya atmaya ve canlandırmaya başladığımızı görebiliriz.

2.Alışkanlık: SONUNU DÜŞÜNEREK BAŞLAYIN:
Gerek iş gerekse özel yaşamınızda hedeflerinizi belirleyin.Kişisel misyonumuz, yaşantımıza bir yön ve anlam vermek için güçlü bir araç olabilir.

3.Alışkanlık: ÖNEMLİ İŞLERE ÖNCELİK VERİN:
En önemli olan şeyleri,asla en önemsiz olanların insafına bırakmayın.Önemli işler, kişisel olarak kayda değer bulduğumuz amaçlarımıza ulaşmamıza yardım eder. Önemli işlerdeki etkinliğimiz,acil işlerin de azalmasını sağlar.

Yukarıda kısaca açıklanan üç alışkanlık;kendimizi yönetmemizi sağlar.Böylece, bağımlılıktan (‘sen’paradigması),bağımsızlığa(‘ben’paradigması) geçeriz.


4.Alışkanlık: KAZAN/KAZAN ANLAYIŞINI HEDEFLEYİN:
Her iki tarafın da kazançlı çıkacağı seçenekler bulun.Birbirimize sevgi ve saygıyla yaklaşmalı,hiçbir zaman bencil davranmamalı,’biz bilinci’ile hareket etmeliyiz.

5.Alışkanlık: ÖNCE ANLAMAYA,SONRA ANLAŞILMAYA ÇALIŞIN:
Bir insanın içinde bulunduğu durumu doğru teşhis edebilmek için önce ‘empatik’dinlemelisiniz. Empati,kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak;onu anlamak ve anladığımızı hissettirmektir. Empatik dinleme,karşımızdakilere,ihtiyaç duydukları psikolojik havayı sağlar.Anladığımızdan emin olduktan sonra da anlaşılmaya çalışmalıyız.

6.Alışkanlık: SİNERJİ YARATIN:
Sinerji,bütünün,parçalarının toplamından daha büyük olması demektir.Sinerji elde etmek için onu destekleyen bir ortam yaratmalısınız.Bu alışkanlık,4. ve 5. alışkanlığın üzerine kurulur. Sinerji yaratmanın temelinde,farklılıklara değer vermek yatar.

4.,5. ve 6. alışkanlıklar;diğer insanlarla uzun süreli ve etkili ilişkiler kurmamızı sağlar. Böylece,bağımsızlıktan(‘ben’paradigması),karşılıklı bağımlılığa ‘biz’paradigması) geçer ve daha güçlü oluruz.

7.Alışkanlık: BALTAYI BİLEYİN:
Baltayı bilemek,işinizde ve diğer alanlarda istediklerinizi elde etmenize yardımcı olan şeyleri korumak ve geliştirmek demektir.Kendinizi,yaşantınızın dört boyutunda (fiziksel,zihinsel,ruhsal ve sosyal) sürekli olarak yenileyin.Bu sayede,diğer altı alışkanlığınızı da destekler ve geliştirirsiniz.

Yedi alışkanlık kalıbının en büyük gücü,tek tek alışkanlıklarda değil, birlikte çalışmalarındadır.

Uzun,sağlıklı ve mutlu bir yaşam;katkıda bulunmanın,bize heyecan veren ve başkalarının yaşamlarında farklılık ve katkı yaratan anlamlı hedeflere sahip olmanın ürünüdür.

Yaşamda ne ekrseniz onu biçeceğinizi unutmayın ve başkalarını değiştirmeye çalışmak yerine;değişime önce kendinizden başlayın.

Daha kaliteli bir yaşam mücadelenizde hepinize başarılar dilerim.

 

Taner ÇAVDAR
Kalite Danışmanı

Copyright 2005 KaDeMe. All rights reseved. Designed by S.T.Design & B2G