İşin Doğası
- Endüstri Mühendisleri, mal veya hizmet üreten bir organizasyonda insan, makine, malzeme, bilgi ve enerji gibi faktörlerin en etkin biçimde kullanımını belirlerler.
- Yönetimin amaçları ve üretim performansı arasında köprü oluştururlar.
- Diğer mühendislik alanlarındaki gibi, proses ve ürünle çalışmaktan çok, insan yönetimi, etkin organizasyonel ve yerleşim yapılanması, ve teknoloji gibi araçları kullanarak verimin (üretkenliğin) artması konularında çalışırlar.
- Endüstri Mühendisleri, organizasyona ve üretime ilişkin problemleri en verimli biçimde çözmek için, ürünü ve ürünün ihtiyaçlarını iyice inceleyip, bu ihtiyaçları karşılamak üzere, yön eylem istatistik gibi matematiksel yöntemleri kullanırlar, üretim ve bilgi sistemleri geliştirirler.
- Maliyet analizi ve finansal planlamaya destek vermek amacı ile yönetim kontrol sistemleri geliştirirler.
- Ürün kalitesini kontrol etmek ve faaliyetleri koordine etmek için üretim planlama ve kontrol sistemleri kurarlar.
- Ürün ve hizmetin fiziksel dağılımı için sistemler tasarlarlar veya tasarlanmış sistemleri geliştirirler.
- Endüstri Mühendisleri, hammade sağlanması, ulaşım ve maliyetler açısından en iyi kombinasyonları değerlendirip, fabrikanın nerede olması gerektiğini tespit ederler
- Ayrıca ücret yönetimi sistemleri ve iş değerlendirme programları geliştirirler.
- Çalışanların ve bölümlerin fonksiyonlarını ve sorumluluklarını belirlemek ve işletmedeki tekrarlamaları engellemek için Organizasyon Şeması, Faaliyet Raporlarını ve Proje Bilgilerini incelerler.
- İşgücünü en üst düzeyde kullanabilmek için iş etüdü, zaman etüdü programları ve işgücü kullanım standartları hazırlarlar.
- İşgücü ve makine kullanımının verimli olabilmesi için, üretim maliyetleri,proses akış şemaları, üretim programları gibi bilgileri inceleyerek, işgücü kullanımını, fabrika planının ve üretim bilgilerini analiz ederler.
- İşçi verimliliğini arttırmak ve malzeme, araç gereçlerin optimal kullanımını sağlamak için, işin gerektirdiği görevleri yeniden tasarlamak, iş akışını yeniden düzenlemek, çalışma merkezlerini ve makine parkurunu daha verimli yerleştirmek,mal girişini gerektiği gibi düzenlemek sureti ile yönetime önerilerde bulunurlar.
- Bu önerileri ve planları uygulamak amacı ile yönetimi ve üretim ve diğer mühendislik birimlerini bilgilendirirler.
Kariyer Olanakları
- Endüstri Mühendisleri, kazandıkları bilgi ve becerileri ile her türlü organizasyanda çalışabilirler. Ancak en yaygın olarak üretim sektöründe çalışmaktadırlar.
- Becerilerini üretim sektörü dışında da kullanabilirler. Bazı endüstri mühendisleri,mühendislik ve yönetim hizmetleri ve danışmanlık hizmetleri şirketlerinde görev alırken, bazıları kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.
- Birçok Endüstri Mühendisi, konularının yakın olması nedeni ile Yönetici posizyonuna
yükselirler.
- Yönetici pozisyonuna yükselmek için yönetimle ilgili uzmanlık programlarına katılmakta yarar vardır. Ayrıca aşağıda Benzer Meslekler başlığı altında yer alan Endüstri Mühendisliği farklı uzmanlık alanları için ilgili konuda uzmanlık eğitimleri alıp deneyim kazanmak gerekir.
- Tüm mesleklerde olduğu gibi, aldıkları temel mühendislik altyapısını, ilgi alanlarına göre kariyerlerini planlamak için zenginleştirebilirler.
- Üst düzeyde deneyim kazandıktan sonra özel danışmanlık yapabilirler.
İstihdam
- İşlerin karmaşıklaşması, fabrikalarda ve ofislerde otomasyon kullanımının artması ve endüstriyel büyüme oranın yükselmesi, Endüstri Mühendislerinin istihdamını arttıracak faktörler olarak görülmektedir.
- Firmaların bilimsel yönetim aracılığı ile maliyetleri düşürmeyi, üretkenliği artırmayı hedeflemeleri, temel işlevleri yüksek kalitede ürün elde etmek olan endüstri mühendislerine olan talebi arttıracaktır.
Gereken Kişilik Özellikleri (Holland SDS– RAISEC Modeline Göre)
Holland Özet Kodu: EIR ( Girişimci, Araştırmacı, Gerçekçi) ya da benzer kodlardan IER, RIE
( E ) Enterprising- Girişimci Tip Karakteristik Özellikler:
- Başarı, statü, sorumluluk ve inisiyatif temel değerleridir.
- İhtiraslı, dışa dönük, coşkulu, etkileyici ve kendine güvenen bir tiptir.
- Lider olmaktan, satış yapmaktan(ikna etmekten), motive etmekten ve çok iş üretmekten
hoşlanır.
( I ) Investigative – Araştırmacı Tip Karakteristik Özellikler:
- İcatçı ve keşfedicidir. Bilgiye ve öğrenmeye değer verir.
- Kesin ve kararlı olmak, elde etmek, sonuca varmak ve özgürlük onlar için
önemlidir.
- Meraklı, mantıklı, analitik ve sorgulayan bir yapıya sahiptir.
- Analitik ve entelektüel etkinliklerden ve araştırmaktan zevk alır.
( R ) Realistic – Gerçekçi Tip Karakteristik Özellikler:
- Makine, araç, gereç kullanmayı ve tamirat işlerini sever.
- Başarısının karşılığında parasal ödül almaktan hoşlanır.
- Dürüst, sağduyulu, kendine güvenen, politik görüşlerde tutucu bir tiptir.
Benzer Meslekler
- İşletme Mühendisi, Üretim Mühendisi, Kalite Kontrol Mühendisi, Güvenlik,Yangın Önleme Mühendisi, Alet Ekipman Tasarımı Uzmanı vb.
Eğitim
- Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
- Okudukları dersler şöyle sıralanabilir: Fizik, Kimya, İşletme Yönetimi, Endüstri Sosyolojisi,Teknik Resim, Yabancı Dil, Malzeme, Mukavemet, Ekonomi, Bilgi İşlem, Yöneylem, İstatistik, İş Etüdü, Üretim Yöntemleri, Sayısal Analiz, Tesisi Planlaması, Üretim Planlaması, Kalite Kontrolü, Şebeke Analizi, Lineer Cebir, Mühendislik Ekonomisi, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Ergonomi, Sistem Analizi, İş Hukuku, Fizibilite( Uygunluk) Raporları,
|