İşin Doğası
- Denizyoluyla taşımacılık işlemini planlar ve yönetir.
- Çalıştığı işletmenin sahip olduğu yük ve yolcu gemilerinin en verimli şekilde çalışması için işletme planı hazırlar.
Bunu yaparken;
- Kurumun para, malzeme ve insan gücünün en ekonomik şekilde kullanılmasını sağlar.
- İşletmeye bağlı olan veya olmayan yük ve yolcu gemilerinin hareket saatlerinin bağlantısını sağlar.
- Hazırladığı plana göre kendisine bağlı olarak çalışan görev dağıtımı yapar ve çalışmalarını kontrol eder.
Kariyer Olanakları
- Meslekte ilerleme kişinin gayretine, başarısına ve deneyimine bağlıdır. Okul başarısı yüksek, yaptığı stajlarda başarı göstermiş bir öğrenci, mezuniyetinden hemen sonra yönetici pozisyonuna gelebilir. Kamu kuruluşlarında, yönetici pozisyonuna gelebilmek için deneyim gerekmektedir.
İstihdam
- Denizcilik İşletmecisi ve Yöneticisi Ulaştırma Bakanlığına veya özel deniz taşımacılığı şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda, deniz acentelerinde ve sigorta şirketlerinde çalışabilir, kendine ait gemiyi işletebilirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
- Denizcilik İşletmecisi ve Yöneticisi olmak isteyenlerin düşüncelerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme gücüne sahip, sosyal bilimlere özellikle ekonomi ve işletme konularına meraklı, bir işi planlayıp uygulayabilen, başkalarını etkileyip yönlendirebilen, girişimci, açık havada çalışmaktan ve uzun süreli deniz yolculuklarından hoşlanan, sorumluluk sahibi, uzak görüşlü, risk alabilen, ticaretten hoşlanan, yaratıcı kişiler olmaları gerekir.
Benzer Meslekler
Eğitim
- Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
Okutulan dersler ; işletme, iktisat, hukuk, matematik, personel yönetimi, maliyet muhasebesi, bilgisayar, finansman gibi temel derslerle birlikle deniz ticaret işletmelerinin yapıları, deniz işletmeciliği yönetim şekilleri, deniz ticareti ve politikası, taşımacılık ilkeleri ve teknolojisi, acente ve broker işletmeciliği, temel gemicilik bilgileri, denizcilik haberleşme sistemleri, uluslararası denizcilik kurumları gibi dersler okutulur. |