İşin Doğası
- Yurdun çeşitli bölgelerinin iklim, tarımsal yapı ve pazarlama koşullarına uygun evcil, küçük ve büyükbaş ile kümes hayvanlarının ırklarının saptanmasını, yetiştirilmesini, ıslahını, verimliliklerinin artırılmasını, hayvan sağlığının korunmasını sağlar.
- Salgın hastalıkların önlenmesi için hayvanlara aşı, serum ve diğer kimyasal ve biyolojik ilaçları uygular.
- Hayvan sürülerini ve mandıraları kontrol eder.
- Hastalıklarının tedavisi için teşhis koyar, tıbbi ve cerrahi girişimlerde bulunarak hastalığın tedavisini sağlar.
- Hayvanların bakımı, beslenmesi, sağlıklarının korunması, hayvan nesillerinin geliştirilmesi, hayvan ürünlerinin değerlendirilmesi konularında hayvan yetiştiricilerini aydınlatır.
- Hayvansan ürünlerin (su ürünleri dahil), sağlıklı bir biçimde ve yeterince üretilmesini sağlar, insan sağlığına uygunluğunun, kalitesinin kontrolünü yapar.
- Bu besinlerin sağlıklı bir biçimde hazırlanması, korunması, taşınması ve pazarlanmasında sağlık koşullarına uyulup uyulmadığının denetimini yapar.
- Gıda temizliği ve bulaşıcı hayvan hastalıklarını kontrol eder.
- Salgın ve paraziter hayvan hastalıklarının önlenmesi için aşı, serum vb. ilaçlar üzerinde araştırmalar yapar.
Kariyer Olanakları
- Veteriner Hekimler üniversitelerde araştırma görevlisi olarak işe başlayıp master ve doktora yaparak gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent ve profesör olabilirler.
- Çalıştıkları kurum veya kuruluşlarda yöneticilik kademelerine yükselebilirler.
- Belirli alanlarda uzmanlaşabilirler:
Biyokimya
Besin Hijyeni
Patoloji
Mikrobiyoloji
Klinik (Cerrahi, Doğum vb.)
İstihdam
- Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün merkez, il ve ilçe hayvan sağlığı müdürlüklerinde, Proje Uygulama ile Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünde; Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü merkez ve Hayvan Islahı kurumlarında; veteriner kontrol ve araştırma enstitülerinin bölge laboratuvarında; Et ve Balık Kurumu özel sektör kombinaları, Süt Endüstrisi Kurumu, Yapağı ve Tiftik A.Ş., Yem Sanayi vb. KİT'lerde sağlık kontrol (teknolojik ve hijyenik), kalite kontrol, üretim, işletme ve yönetiminde, sağlık bakanlığına bağlı enstitü ve halk sağlığı laboratuvarlarında,; belediyelerde, Atom Enerjisi, TÜBİTAK araştırma laboratuvarında; Milli Prodüktivite Merkezi, Devlet Planlama Teşkilatında; ordu hayvan sağlığı ve gıda kontrolü hizmetlerinde, ilaç firmaları, özel sektör çiftlikleri ve hayvansal üretime dayalı gıda sanayinde; halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilmektedirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
- Veteriner Hekim olmak isteyenlerin, fen bilimlerine özellikle biyolojiye ve kimyaya ilgi duyan, hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan, inceleme, araştırma merakı olan, iyi gözlem yapabilen, düşüncelerini başkalarına aktarma (ikna) gücüne sahip, görme, işitme duyuları ile el ve ayakları sağlam, sorumluluk sahibi, sabırlı, dikkatli, düzenli kimseler olmaları gerekir.
Benzer Meslekler
- Hayvan Sağlığı Teknikeri, Tıp Doktoru.
Eğitim
- Mesleğin temel eğitim süresi 5 yıldır.
Okutulan dersler ; öğretimin ilk yılında fizik, kimya, zooloji, botanik gibi dersler okutulur; ikinci yalında anatomi, histoloji ve embriyoloji, fizyoloji, biyokimya gibi alanlarda teorik ve pratik bilgiler verilir. 3. ve 4. sınıflarda iç hastalıklar, cerrahi, farmakoloji, parazitoloji, bakteriyoloji, hayvan besleme, hayvan yetiştiriciliği, hayvan ırkları, bunların bakım metotları, hastalıkları, yapağı, tiftik, deri gibi hayvan ürünlerinin üretimi, patoloji gibi alanlarda teorik dersler verilmekte, laboratuvar ve kliniklerde uygulama yaptırılmaktadır. Son sınıfa geçen öğrencilere et ve süt gibi hayvansal ürünlerin muayene ve teknolojisi, hayvanların suni ve tabii metotlarla çoğaltılması, dahiliye, cerrahi, doğum gibi hekimlik yönü ağır olan konuları kapsayan dersler verilir ve kliniklerde uygulama yaptırılır. |