İşin Doğası
- Otel, banka, sigorta, maden, reklamcılık gibi mal ve hizmet üreten işletmelerde üretim, yönetim, para kaynakları, muhasebe, satış, pazarlama konularında çalışır.
- Çalıştığı işletmenin sahip olduğu para, insan gücü, araç ve gereçten en iyi biçimde yararlanmayı sağlayacak çalışma düzenini planlar, çalışmayı denetler.
- İşletmede planlama, örgütleme, yönetme, düzenleme, denetim gibi genel görevler yanında, ürünün iyileştirilmesi, üretimin artırılması ve ürünlerin satışı için planlar yapar, kuruma parasal kaynak sağlar, kuruma en verimli olacak, en uygun elemanları seçer.
- İşletmenin çevresi ile işletme sahibi ve çalışanlar arasında iletişimi sağlar.
- İşletmenin hangi ürün veya hizmeti, ne şekilde üretmesi halinde en üst düzeyde kâr elde edileceği konusunda planlar yapar ve kararlar alır.
- İşletmede çalışanların birbirleri ile ilişkilerini, işletmenin gelişmesini sağlayacak şekilde düzenler.
- İşlerin teknik denetimini sağlar, beklenen amaçlarla ulaşılan amaçlar arasındaki farklılıkları belirler ve giderici önlemler alır.
- Üretim ve satışların kısa dönem sonuçlarını gözden geçirerek aylık ve yıllık üretim ve satış raporunu hazırlar.
Kariyer Olanakları
- İşletmeciler master ve doktora yaparak gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent ve profesör olabilirler.
- Kamu kurumlarında ve bankalarda yönetici, hesap uzmanı, müfettiş, kontrolör, mali analist olabilirler.
İstihdam
- Büyük işletmelerde, fabrika ve atölyelerde üretim faaliyetlerinin planlanması, finansmanı, organizasyonunda yönetici ve işletmeci olarak çalışabilirler. Ürünlerin pazarlanmasını organize edebilirler.
- Mal ve hizmet üreten kurum ve kuruluşlarda verimi artırmak için, planlama, yönetme ve denetleme konularında bilgi ve beceri kazanan İşletmeciler bu alanlarda çalışabilirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
- İşletmeci olmak isteyenlerin matematik, sosyoloji ve psikoloji gibi alanlara ilgi duyan, sayısal düşünme yeteneğine, fikirlerini başkalarına aktarabilme ve insanları etkileyebilme gücüne, ileriyi ve fırsatları görebilme yeteneğine sahip, bir işi planlayıp uygulayabilen, zamanı iyi kullanabilen, insanlarla etkileşim içinde olmaktan hoşlanan, başkaları ile işbirliği içinde çalışabilen, başarıya önem veren, yaratıcı, sabırlı, anlayışlı, hoşgörülü, insan ihtiyaçlarına karşı duyarlı kimseler olmaları beklenir.
Benzer Meslekler
- İşletme Mühendisi, İktisatçı, Maliyeci, Çalışma Ekonomisti, Mali Müşavir
Eğitim
- Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
Okutulan dersler ; sosyoloji, genel işletme, genel muhasebe, borçlar hukuku, işletme bilimlerine giriş, işletme yönetimi, genel iktisat, matematik, ticaret hukuku, bilgisayara giriş, yönetim ekonomisi, şirketler muhasebesi, sermaye piyasası, iş hukuku, personel yönetimi, maliyet muhasebesi, işletme finansmanı, işletmede bilgisayar kullanımı, vergi hukuku, araştırma yöntemleri, uluslararası işletmecilik, kooperatifçilik gibi dersler verilmektedir. |