İşin Doğası
- İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerini hazırlar, yiyeceklerin sağlığa uygun bir şekilde pişirilip sunulması konusunda çalışır.
- Varolan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlar ve bu konuda bireyi ve toplumu bilgilendirir.
- Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini inceler.
- Toplumun yanlış beslenme alışkanlıklarını saptar. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar.
- Besin analizleri yapar, diyet ürünleri geliştirir.
- Çeşitli hastalık durumlarındaki birey ve gruplar için hastalık durumlarına uygun diyetleri planlar.
- Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda beslenme ilkelerine uygun hizmetin verilmesini sağlar. Besinlerin satın alınması, hazırlanıp pişirilmesi, saklanması ilkelerini belirler ve uygulanmasını sağlar.
- Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik beslenme yöntemleri konusunda eğitir.
- Eğitim materyallerini hazırlar.
Kariyer Olanakları
- Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri, Biyokimya, Anatomi, Halk Sağlığı ve Metabolizma dallarında lisansüstü eğitime devam edebilirler.
- Hastanelerde birden fazla diyetisyen bulunması halinde başhekimlikçe diyetisyenlerden biri şef olarak görevlendirilebilir.
İstihdam
- Diyetisyenler Yönetici Diyetisyen, Tedavi Diyetisyeni, ve Halk Sağlığı Diyetisyeni olarak ayrılırlar. Yönetici Diyetisyen hastane, okul, yurt, endüstri ve kamu kuruluşları gibi kurumlarda, besin maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle uğraşır, insanların en iyi ve en ekonomik yönden beslenebilmesi için gerekli beslenme planlamasını yapar, uygulamasını denetler.
- Diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında yataklı Tedavi Diyetisyenliği ve Halk Sağlığı Diyetisyenliği yapabilirler.
- Tedavi Diyetisyeni, hastaların durumuna göre verilecek özel diyetleri düzenler, yemeğin hastaya verilmesini ve hasta tarafından tüketilmesini sağlar. Taburcu olan ve polikliniğe gelen hastaları, evde uygulamaları gereken diyet konusunda uyarır. Klinik diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında ve yataklı tedavi kurumlarında (enfeksiyon, şişmanlık, şeker ve kalp hastalıklarının tedavilerinde ve rehabilitasyonda özel diyetler hazırlarlar) çalışabilirler.
- Halk sağlığı diyetisyenleri sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın sağlıklı beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar.
- Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında çalışabilirler.
- Toplu beslenme yapan kuruluşlarda, besin üretimi yapan kuruluşlarda çalışabilirler.
- Özel beslenme ve spor merkezlerinde iş bulabilirler.
- Araştırma ve endüstri kuruluşlarında görev alabilirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
- Fen bilimlerine, özellikle biyokimya, biyoloji, mikrobiyoloji, kimya gibi dallara ilgili ve bu konularda başarılı, doğa bilimlerine meraklı ve bu alanlarda iyi yetişmiş olmalıdırlar.
- Düşüncelerini başkalarına aktarıp onları etkileyebilen, insanlara yardım etmekten hoşlanan, başkaları ile işbirliği yapabilen, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.
Benzer Meslekler
- Halk Sağlığı Gıda Uzmanı, Halk Sağlığı Hemşiresi, Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Uzmanlığı.
Eğitim
- Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
- Okutulan dersler ; temel kimya, biyoloji, fizik, matematik, istatistik, psikoloji sosyoloji derslerinin yanı sıra, beslenme biyokimyası, beslenme ilkeleri ve besinler, fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji, kişisel ve toplumsal sağlık, aile planlaması, toplum beslenmesi ve beslenme hastalıkları epidemiyolojisi, besin kimyası ve analizi, ana - çocuk beslenmesi, kurum beslenmesi, besin kontrolü, yönetim ekonomisi alanlarında dersler verilir. Üçüncü yılın sonunda sağlık ocakları ve ana - çocuk sağlığı merkezlerinde 6 hafta süreli halk sağlığında beslenme, son sınıflarda bir yıl süreli hastane ve kurumlarda beslenme stajı yapılır.
|