İşin Doğası
- Kütüphaneye gelen kitap, süreli yayın, video ve ses kasetleri, bilgisayar disketleri ile CD'leri konularına göre sınıflar, korur ve faydalanmak isteyenlerin hizmetine sunar.
- Kütüphaneye bağış, satın alma, değişim ve derleme yoluyla giren kütüphane materyalini sınıflar, katalog fişi çıkarır ve okuyucunun hizmetine hazırlar.
- Kütüphaneye gelenlere istekleri doğrultusunda bilgiler vererek aradıkları kütüphane malzemesini veya kitabı bulmalarına yardımcı olur.
- Dışarıya ödünç kitap, kaset veya Cd verme hizmetini yürütür.
- Eskiyen ve şekli bozulan kitapları ayırır, gerekli bakımını yapar veya yaptırır.
- Kıymetli kitapların korunması için önlem alır.
- Zamanında kitapları getirmeyenlere uyarı yazısı gönderir.
- Kütüphanedeki materyalin sayımını yapar.
- Kayıp yayınlarla ilgili tutanak tutar.
- Abone olunan süreli yayınları izler, gelmeyenleri ilgililere bildirir.
- Yeni yayınları izleyerek kütüphaneye kazandırır.
Kariyer Olanakları
- Kütüphaneciler üniversitelerde araştırma görevlisi olarak işe başlayıp master ve doktora yaparak gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent ve profesör olabilirler.
- Kütüphaneci olarak göreve başlayan kişiler tecrübe ve çalışma süresinin artmasına bağlı olarak yönetici kadrolarına yükselebilirler.
İstihdam
- Kütüphaneler Genel Müdürlüğünde, Milli Kütüphanelerde, halk kütüphanelerinde, üniversite kütüphanelerinde, okul kütüphanelerinde, özel kütüphanelerde, arşivlerde, dokümantasyon merkezlerinde çalışabilirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
- Kütüphaneci olmak isteyenlerin ayrıntı ile ilgilenmekten, sistematik davranmaktan, okumaktan, incelemekten ve kitapları sınıflandırmaktan hoşlanan, dikkatli, kapalı ortamda çalışmaktan sıkılmayan, insanlarla iyi ilişki kurabilen, titiz kimseler olmaları gerekmektedir.
Benzer Meslekler
Eğitim
- Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
Okutulan dersler ; Türk dili, yabancı dil, güzel sanatlar, sosyal antropolojiye giriş, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, kitap ve kütüphane tarihi, Osmanlıca, Psikolojiye giriş, bilim tarihi ve uygulamalı istatistik, araştırma metotları, müracaat ve bibliyografya, kütüphane işlemleri, araştırma kütüphaneleri, nadide eserler ve nadide eserler kütüphaneleri, süreli yayınlar, çocuk kütüphaneleri, kütüphane programlamaya giriş, kitap dışı materyal, halk kütüphaneleri, yönetim teknikleri ve mevzuat, katalog ve sınıflandırma, okul kütüphaneleri, kütüphane otomasyonu gibi dersler verilir. |